Hoe bereid ik me voor op een paaldansoptreden?

Hoe beter de voorbereiding van een paaldansoptreden, hoe lager de stress.

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt ook voor een paaldansoptreden. Met heel wat paaldanswedstrijden op de teller heb ik zelf ervaren: hoe beter de voorbereiding, hoe lager de stress. Wil jij zelf ook (bijna) zonder zenuwen dat podium op? Lees dan snel verder voor mijn gouden tips!

De opwarming

Dat de opwarming dient om je lichaam klaar te stomen om in die paal te vliegen, dat wist je natuurlijk al lang. In de laatste weken voor je paaldansoptreden hoef je jezelf echter niet meer af te matten tijdens de opwarming. Maak ‘m zwaar genoeg om je lichaam warm te krijgen, maar licht genoeg om je krachten te sparen voor je act.

Intussen weet je waarschijnlijk ook waar je lichaam wat extra aandacht en warmte kan gebruiken. Je kan afwisselen tussen oefeningen om de opwarming interessant te houden, maar het is geen slecht idee om een vaste structuur in te bouwen die rekening houdt met de tricks die je zal doen. Zo’n structuur zorgt er ook voor dat je op de dag van je optreden weer over één ding minder hoeft na te denken.

De training

Je act is af, en jij bent klaar om ‘m in te oefenen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het niet verstandig om je volledige act telkens vanaf het begin te trainen. Zo loop je immers het risico dat je het laatste deel niet zo goed oefent als het eerste. Hoe pak je de trainingen dan wel aan?

In eerste instantie train je alle tricks afzonderlijk. Daarna deel je de volledige choreo op in verschillende stukken, waarin je die tricks aan elkaar begint te dansen. Wanneer je je trainingen plant, zorg er dan voor dat je elk stuk even vaak traint. Nu ook je uithoudingsvermogen begint op te bouwen, kan je die stukken op hun beurt aan elkaar breien, tot je de hele act in één keer kan dansen.

Ook mentaal kan je trainen. Visualiseren helpt je immers om je prestaties te verbeteren. Overloop de act in gedachten. Wat doe je? Hoe zie je eruit? Hoe voel je je? Zo’n visualisatie vergt enige oefening, maar biedt je misschien wat rust op momenten waarop de stress de bovenhand dreigt te nemen.

Tijdens trainingen kan je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om de choreo eens uit te voeren zonder muziek, of om één aspect van de act fysiek te trainen en een ander mentaal te overlopen. Eenmaal de choreo vanzelf gaat, kan jij je focussen op de details, want zoals altijd bij paaldansen, is het de kunst om alles er makkelijk te laten uitzien. En op het plezier, natuurlijk!

Vergeet daarnaast niet om ook rustdagen in te plannen! Het belang van rustdagen om blessures door overbelasting te vermijden wordt zwaar onderschat. Zo’n rustdag kan bestaan uit allerlei verwennerijen zoals een warm bad of een stevige massage, zolang het maar geen fysieke inspanning is.

De grip

Grip is erg persoonlijk. Tijdens trainingen heb je misschien geen gripproducten nodig, maar tijdens paaldansoptredens kan je die misschien wel goed gebruiken. Dingen zoals lichten of stresszweet kunnen je grip namelijk beïnvloeden. Die negatieve invloed kan je vermijden door tijdens trainingen al op zoek te gaan naar een product waarmee je een act van een paar minuten tot een goed einde kunt brengen, zodat je precies weet wat werkt voor jou.

Andere zaken om te vermijden? Smeer zeker geen lotion de dag van je optreden. Als je je benen onthaart, doe dat dan liefst ook een paar dagen op voorhand. En probeer je handen tussendoor niet aan je kont af te vegen! Glij je toch? Hou het veilig, maar probeer je oefening toch af te werken zonder iets te laten merken.

Weet je niet waar te beginnen met die gripproducten? Lees dan onze andere blogposts onderaan of trek aan onze mouw. We hebben een heleboel producten in de studio liggen die je kan uittesten.

De afwerking

Jawel, ook afwerking kan je drillen! Als je tijdens je opwarmingen en trainingen al let op gestrekte knieën en gepunte tenen, wordt dat alvast een gewoonte voor tijdens je paaldansoptreden. Oefeningen zoals de elastiek rond de bal van je voet of de afwisseling tussen je voeten flexen en (half) punten kan je trouwens ook perfect voor de televisie doen. 😉

De presence

Daar sta je dan, op dat podium. Laat je niet gek maken door het publiek, maar onthoud dat je er door die maandenlange training echt wel klaar voor bent. Uiteraard ga jij dat publiek omver blazen met je act! Het verschil maken doe je zo:

  • Eerst en vooral: geniet met volle teugen!

  • Maak contact met je publiek. Je hoeft geen oogcontact te maken, maar zoek op voorhand wel een punt in de zaal waar je je blik op kan richten.

  • Maak je bewegingen groot. Als het voelt alsof je aan het overdrijven bent, ben je goed bezig om ervoor te zorgen dat ook de mensen achteraan kunnen zien wat je doet.

  • Ga gewoon door als er iets misgaat. Je publiek weet toch niet wat er gaat gebeuren, dus als alleen jij weet dat je een foutje hebt gemaakt, zal niemand daar iets van merken!

De show

Neem alvast het podium en de zaal goed in je op, zodat je je later goed kan oriënteren. Tijdens de generale repetitie kan je de sfeer al eens opsnuiven, maar kan je ook de structuur van de show nog eens overlopen, zodat je weet wat wanneer klaar moet zijn. Wat helpt jou nog om vooraf te ontspannen? Zorg ervoor dat je weet wat er nodig is voor jou, maar ook voor je team. En als het dan eindelijk zo ver is, denk dan hieraan:

  • Maak je lichaam al wat los, maar maak jezelf niet onnodig moe.

  • Zorg dat je voldoende gegeten en gedronken hebt, maar niet te veel.

  • Trek je kleren aan, doe je make-up op en breng je haar in model.

  • Zoek nog even mentale rust, en vergeet niet te ademen.

  • Breng je gripproducten aan, en warm je helemaal op.

It’s showtime!

Train je zelf voor een wedstrijd, en wil je meer weten over wedstrijdcoaching op maat? Stuur dan een mailtje naar tine@noxcuse.be, ik help je met plezier verder!

Help, ik heb geen grip meer bij het paaldansen! Hoe gebruik ik gripproducten bij het paaldansen?

Word nu een paal- of hangbeest

Bekijk ons aanbod en kies het abonnement dat bij jou past.

Schrijf nu in