Help, ik heb geen grip meer!
Het is herfst, de dagen worden korter en vooral kouder, en het lijkt wel alsof paaldansen plots veel moeilijker is. Je hebt minder grip, je glijdt de paal uit en vraagt je af waar al je kracht van de zomer naartoe is… herkenbaar?
SPOILER: paaldansen is niet plots moeilijker geworden, maar de omstandigheden zijn anders waardoor onze grip verandert!
Met het wisselen van de seizoenen verandert ook ons vel én de mate waarin we zweten (tijdens de les). Onze huid is droger. Droog vel is glad en dat resulteert in glijden uit de paal of geen grip. Bij elke seizoenswissel is het dus even aanpassen en wennen aan de nieuwe omstandigheden voor onze grip. Dat is zo wanneer het herfst wordt maar ook omgekeerd, wanneer het in de lente plots weer warmer wordt.
Waarom is een goede grip zo belangrijk? Een betere grip zorgt niet alleen voor meer succeservaringen, het helpt ook om blessures te vermijden. In het kort: als je geen grip hebt, ga je harder klemmen dan nodig is, en zo kan je je spieren gaan forceren.
DISCLAIMER: De volgende tips en producten zijn geen wondermiddelen; je moet nog steeds zelf het harde werk doen. ;-) Ze zullen je wel helpen om de juiste omstandigheden te creëren.
TIPS om de winter door te komen
- LAAGJES!
- HYDRATEREN
- FAKE ZWEET to the rescue
- HOU JE PAAL WARM
- EXTRA WARMING UP
1. LAAGJES

Het zal je niet ontgaan zijn dat ik de voorbije weken veel kleren aan heb en die maar stapsgewijs uit doe, met mijn lange broek wacht ik het langst van al. Ik ben iemand die warmte nodig heeft om goed te functioneren, ik heb het ook niet snel te warm. Mijn vel plakt het best in de paal als ik gezweet heb, en dat is minder vanzelfsprekend in de winter.
Kleed je warm aan en liefst in verschillende lagen. Je wil zweten tijdens de opwarming! Een beetje zweet is perfect voor je grip. Tijdens de koudere wintermaanden gaan we veel minder snel zweten, ook al is de studio lekker warm en de opwarming nog steeds lastig. Je helpt je lichaam het best een handje door je lekker warm te kleden.
Kom je met de fiets? Zorg dan dat je ook op de fiets warm gekleed bent, zo moet je niet onderkoeld beginnen aan de les.
Ik draag zelf het liefst warme stoffen waarin ik wat sneller begin te zweten. Wat mij ook helpt, is een backwarmer. Tijdens de echte koude dagen ga ik nog een stap verder en draag ik een zweetband en zweetbroek (een soort neopreen stof die een plaatselijke sauna creëert). Yep, ik ben een overdrijver. ;-)
2. HYDRATEREN
Jawel, je leest het goed. Bodylotion to the rescue. Hoe droger je huid, hoe minder grip. Het is nog steeds geen goed idee om helemaal ingevet naar de les te komen, want vergis je niet, met een vette huid glij je zo die paal uit. Smeer je dus goed in tijdens de week, ook je handen met een niet vette bodylotion! Zo is je huid niet uitgedroogd wanneer je naar de les komt.
Nam je in de ochtend een douche en heb je van nature een droge huid? Dan kan het slim zijn je nog even in te smeren met een bodylotion op waterbasis (glycerine is oké, olie/ boter niet!). Je kan die dan altijd vlak voor de les afspoelen met water (geen zeep want dat droogt weer uit). Of smeer je in met aloe vera gel, dit is niet vet en dus paal-proof. Ik gebruik ook graag een zeep met olie in, deze zijn niet zo vettig als douche olie en hydrateren je huid tijdens het douchen zonder je huid vettig te maken, ideaal dus!
Gebruik je gedurende de dag veel ontsmettingsalcohol of heb je last van winterhanden, smeer je handen dan nog in met een hydraterende handlotion en was ze gewoon voor de les begint. Laat de afwas staan, ook dat droogt je handen uit. Heb je droge handen, gebruik dan geen producten zoals dry hands, girly grip en tite grip, deze drogen je handen nog verder uit. Dit zijn goede producten voor zweethanden maar niet voor droge handen.
En een laatste wat de handen betreft, laat altijd een klein beetje eelt staan. ;-)
3. FAKE ZWEET to the rescue
Is dit allemaal te veel gedoe? Wil je gewoon komen paaldansen, geen tijd en vooral geen zin in al dat smeren tussendoor? Of heeft dit allemaal niets uitgehaald?
Geen nood! Dan is er het magische flesje hydraterende grip. Het is een hydraterende spray op basis van glycerine die hetzelfde effect creëert als sporten op een aangenaam warme zomerdag, een licht laagje zweet.
We verkopen die in de studio én we hebben ook al getest met zelfgemaakte brouwsels!
Let op! Enkel voor je lichaam, niet voor je handen!
4. HOU JE PAAL WARM
Hou er rekening mee dat de paal zelf in de winter ook koud heeft. En een koude paal is glad. Zeker in combinatie met droog vel. Een extra spin of eens extra klimmen zal nodig zijn om die paal warm te krijgen én houden. Sta je met twee aan de paal? Perfect, zo kan je de paal warm houden voor elkaar. Sta je alleen, vergeet je paal dan niet te knuffelen tussendoor.
5. EXTRA WARMING UP
Combineer twee lessen! :-) Kom bijvoorbeeld eerst lekker warm aangekleed naar de Power Flex, handstand- of hangmat les. Op die manier ben je tegen je paal les extra opgewarmd. Bovendien hebben deze lessen een positief effect op je paaldans skills. Win win als je het mij vraagt...
Heb je gripproducten nodig om te paaldansen?
Je hebt misschien gemerkt dat de meeste tips niks met gripproducten te maken hebben. Het is belangrijk om weten wat JIJ nodig hebt voor een goeie grip. In deze blog lees je meer over de verschillende gripproducten.
Hebben deze winterse tips je geholpen? Deel ze met anderen en vermijd een winter paaldip. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: mensen die net beter functioneren in deze koudere temperaturen. Van die hete dozen die altijd warm hebben en snel zweten, die blij zijn dat de temperaturen zakken. Prijs jezelf gelukkig als je bij die groep hoort. ;-)
Word nu een paal- of hangbeest
Bekijk ons aanbod en kies het abonnement dat bij jou past.
Schrijf nu in