Get a grip

Gripproducten, hoe en wanneer ze te gebruiken.

Eerst en vooral, waarom is een goede grip zo belangrijk?

Een gebrek aan grip tijdens het paaldansen kan zorgen voor een minder goede uitvoering en afwerking, maar ook tot te veel en te hard klemmen en verkrampen, met blessures tot gevolg. Wanneer je schrik hebt dat je gaat glijden, ga je overmatig klemmen. Daarnaast ga je de oefening misschien ook te snel en/of technisch niet correct uitvoeren, met alle gevolgen van dien. Het hoeft geen verdere uitleg dat het ook gewoon niet leuk is als een oefening niet lukt omdat je uit de paal glijdt.

Waarom heb ik geen grip?

Geen grip hebben kan verschillende oorzaken hebben.
Factoren die je grip kunnen beïnvloeden:

  • de kracht van je hand, voorarm en bovenlichaam
  • de grootte van je hand (in vergelijking tot de diameter van de paal)
  • lichaamstemperatuur en zweetproductie
  • huidtype (droge huid of vette huid)
  • zweethanden of droge handen
  • soort paal (ben je de diameter en afwerking gewoon?)
  • lichaamsgewicht
  • houding en techniek (je grip heeft invloed op het uitvoeren van de juiste techniek maar omgekeerd heeft het uitvoeren van de juiste techniek ook effect op je grip)
  • angst(zweet) en/of gebrek aan vertrouwen (bv. bij een nieuwe trick)
  • temperatuur van de ruimte/ klimaat/ seizoen
  • eigen fysieke toestand (vermoeid, fris, stress, einde of begin van de training enzovoort)
  • bodylotion
Het is belangrijk om eerst en vooral uit te zoeken of het een kracht- of een gripprobleem is. Glij je omdat je net niet hard genoeg klemt, of kan je niet hard genoeg klemmen omdat je glijdt?

Er zijn heel wat producten op de markt, maar niet alles valt op te lossen met een product. Het is ook belangrijk te werken aan je gripkracht. Als je handen echter echt gewoon glijden, hoe hard je ook knijpt, dan is product wel nodig!

Het is een subtiel evenwicht: een beetje extra grip kan je het vertrouwen geven dat je nodig hebt om een nieuwe trick te oefenen, maar het is belangrijk niet alle vertrouwen in het product te leggen en ook te werken aan de nodige spierkracht. ;-)

Voor je naar een product grijpt

  1. doe geen bodylotion aan de dag dat je gaat paaldansen
  2. zorg voor een goede opwarming
  3. was je handen, ontvet je handen
  4. warm je paal en jezelf verder op met wat simpele draaitjes en klim eens tot boven
  5. ontvet je paal
  6. gebruik product indien nodig én op propere handen

Bodylotion aan doen voor de paaldans les is een NO GO. Bodylotion maakt over het algemeen vet en zo glij je de paal uit en daarbovenop maak je de paal vettig voor de ander. DE HORROR. Niet doen dus. Maar, het bodylotion verhaal is genuanceerder dan dit. Ban bodylotion dus niet helemaal uit je huis want vergis je niet, ook een droge huid is glad! Zeker in de winter als onze huid droger is dan kan dit problemen veroorzaken met je grip. Onthou: hydrateren is goed, maar olie jezelf niet in de dag dat je gaat paaldansen. Lees er alles over in onze “Help, ik heb geen grip meer” blog.

Een goede opwarming is cruciaal, niet alleen voor je grip maar ook om je lichaam voor te bereiden op de oefeningen die komen. Als je naar de paaldans les komt zorgen we hiervoor, let erop als je alleen traint je ook steeds voldoende gaat opwarmen.

Heb je zweethanden, ga na de opwarming je handen wassen met zeep, zo koel je ze af en ontvetten ze. Dit zal al veel verschil maken in je grip. Zorg ook dat je paal proper is. Je kan je handen ook steeds ontvetten met alcohol of afvegen aan je handdoekje. Zorg dat je product steeds aandoet op propere handen.

Vlieg niet meteen die paal in met de moeilijkste en nieuwste tricks eerst. Begin met een paar simpele draaitjes, klim eens tot boven of doe enkele drills. Op die manier zorg je dat je lichaam en alle specifieke spieren er helemaal klaar voor zijn. Daarnaast merk je zo ook meteen hoe het echt gaat met je grip.

Let erop dat gripproduct gebruiken geen automatisme wordt! Probeer altijd eerst even je handen en de paal proper te maken. Maar vergis je niet, heb je echt zweethanden, gebruik dan dat product! Het heeft absoluut geen zin constant te glijden en hierdoor misschien te hard te gaan klemmen of erger nog, je grip te verliezen met alle gevolgen van dien...

De gripproducten

Gripproducten zijn geen wondermiddelen. Ze helpen je grip te verbeteren, maar ze doen niet al het werk in jouw plaats. Er zijn verschillende soorten producten, ik lijst ze hieronder op:

Anti-transpirant producten
Zorgen dat je stopt met zweten en drogen uit. Er zijn verschillende soorten producten die werken als een anti-transpirant, gaande van producten voor lichte zweethanden tot de natte handen. Let op: deze zijn zelden geschikt voor mensen met droge handen, want ze drogen je huid verder uit en dan glij je nog meer.

Voorbeelden:
Pole grip & dry hands
Dry hands is een populair product in de paaldanswereld, maar de laatste jaren moeilijk te verkrijgen in Europa. Pole grip is heel gelijkaardig. Beide zijn perfect voor lichte zweethanden.

Girly grip, Tite grip
Voor de nattere zweethanden. :) Aandoen op propere handen en goed laten opdrogen.

Liquid grip
Noemen zichzelf ook een anti-transpirant maar er zit nog iets extra in waardoor het wél werkt voor mensen met droge handen (vind ik), deze droogt niet uit en helpt droge handen net meer grip te hebben. Ze hebben er ook een soort (chemische) kokosgeur aan toegevoegd. :)

Mighty grip powder
Ook een anti-transpirant, super old school! Niet zo gebruiksvriendelijk want het is een klein flesje poeder. Het poeder activeert met zweet en warmte.
Ik vind het zelf ook perfect voor mijn droge handen als ik het combineer met water op een handdoek.

Plakproducten
Producten die werken als een soort lijm. Deze producten worden vooral gebruikt op het lichaam. Niet voor je handen! Wanneer je deze op je handen aanbrengt, ga je eronder zweten en krijg je een laagje water op je handen, niet bevorderlijk voor een goede grip! Ze plakken ook net te hard waardoor je te hard kan blijven plakken wat zorgt voor minder controle en je flow verbreekt.

Voorbeelden: Itac, Stick-it en Gorilla Gold. Een soort wax voor op je lichaam, plakt extreem. Ik raad deze producten niet snel aan, zeker niet voor in de les. Er zijn andere manieren om te zorgen dat je een goede grip hebt. Op veel wedstrijden zijn ze ook verboden omdat ze moeilijk te verwijderen zijn van de paal nadien.

Hydraterende producten
Deze hydrateren je huid. Enkel voor je lichaam, niet voor je handen! Een te droge huid is glad en plakt niet. Daarom noem ik ze ook wel “fake zweet”: ze doen wat een klein beetje zweet doet waardoor je beter plakt.

Voorbeelden: Dew Point, Body Grip, mijn eigen brouwsel :)

Onze huid en dus ook onze grip verschilt in de zomer en in de winter! Lees zeker ook onze blog “Help, ik heb geen grip meer” en voorkom een winter dip.

Mijn persoonlijke gripoplossingen

Winter
Zie blog “help, ik heb geen grip meer” en ontdek al mijn wintertips.

Zomer
In de zomer probeer ik zoveel mogelijk grip producten te vermijden, ik maak er een uitdaging van voor mezelf om mijn gripkracht te versterken en het gebruik van grip te beperken tot het minimum en hoogstnoodzakelijke. Sidenote: ik heb geen zweethanden, dus als mijn handen niet droog zijn kan ik een perfecte grip hebben zonder product. Het gripverhaal is heel persoonlijk en afhankelijk van je huid, zoals gezegd is het belangrijk te weten wat er voor jou werkt.

Wedstrijden
Voor wedstrijden heb ik een volledig ritueel, het is belangrijk dat je 4 minuten kan blijven gaan zonder je handen te moeten drogen of afwrijven (hier staan trouwens strafpunten op).
Voor mijn handen, en andere cruciale plaatsen (zoals elleboog, knieholte, zij … afhankelijk van de tricks die ik doe en de omstandigheden) gebruik ik Mighty grip. Mighty grip is lekker old school maar het werkt voor mij perfect. Ik doe dit poeder op een natte handdoek en wrijf er mijn handen en alles wat ik nodig heb mee in. Dit ritueel start al enkele uren voor ik op moet, voor mijn opwarming en nadien nog een keer.
Ik zorg dat ik me warm kleed, ik draag mijn zweetbroek en gebruik eventueel Dew Point als mijn huid echt te droog is. Ik blijf volledig warm ingepakt tot net voor ik het podium op moet. Net voor ik op moet en klaar moet staan in mijn paaloutfit, zit ik gehurkt en maak een klein bolletje zodat mijn lichaam warm blijft en de grip perfect blijft.


Tot slot: grip is heel persoonlijk, het is belangrijk dat je weet wat jouw lichaam nodig heeft. Uittesten is dus de boodschap! We hebben verschillende producten liggen in de studio, zo kan je uitzoeken wat voor jou het beste werkt. Onthou: glijden en afzien met zweethanden heeft geen zin! :)

Hopelijk helpen deze tips, laat het zeker weten. Twijfel je of je een kracht- of gripprobleem hebt, aarzel niet om me aan te spreken. Ik help je graag verder!

Word nu een paal- of hangbeest

Bekijk ons aanbod en kies het abonnement dat bij jou past.

Schrijf nu in