Tine's GOUDEN tips

Naar aanleiding van onze showcase eind september '23 heb ik in deze blog mijn tips verzameld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een paaldans optreden.
Een goede voorbereiding is alles, en dat gaat verder dan je denkt.
Doorheen de jaren heb ik uit eigen ervaring met verschillende paaldanswedstrijden ontdekt wat wel en niet werkt en hoe je je zo volledig mogelijk kan voorbereiden om stress te beperken.
Wil je meer weten over wedstrijdtraining of ben je benieuwd naar mijn wedstrijdcoaching op maat? Contacteer me op tine@noxcuse.be, ik help je graag verder.

Training

Eens je act af is, komt het erop aan veel te oefenen en herhalen. Zorg dat je je act zodanig kent dat je niet meer moet nadenken. Dat het vanzelf gaat. Zo kan je focussen op details zoals afwerking, mimiek, oogcontact maken met het publiek,... plezier!

De truc is het eruit laten zien alsof het makkelijk is én natuurlijk je keihard amuseren, dat vooral ook! :)

Trainen voor een paaldansoptreden of -wedstrijd kan op verschillende manieren.
Aan de ene kant heb je de fysieke training, naar de zaal gaan en effectief aan de paal hangen en je oefeningen doen. Hoe dichter bij het optreden, hoe korter die trainingen worden. De creatieve denk- en creëerfase is voorbij. Vanaf nu is het enkel nog de act volledig doen...
Je kan de losse oefeningen, maar nu moet je die ook nog aan elkaar dansen. Het is normaal dat dat niet meteen lukt, die uithouding moet je trainen. Deel de choreo op in verschillende stukken. Plan je training, bepaal welke stukken je gaat doen en zorg dat je ze even veel traint! Daarna kan je beginnen de verschillende delen aan elkaar te plakken. Zo ga je verder tot het lukt om de choreo helemaal uit te dansen. Begin niet altijd aan het begin van de choreo! Als je steeds aan het begin start, zal dat deel er heel goed ingedrild zijn en het laatste deel misschien minder.

Je kan (helaas) niet constant in de paal hangen en je kan je act ook geen honderd keer doen in één training. Naast de fysieke training kan je je act ook mentaal trainen ofwel visualiseren, en zo je prestaties verbeteren!
Kort uitgelegd ga je de oefening in je hoofd doen. Je overloopt de hele act (of een bepaald deel) van begin tot einde. Je creëert het beeld dat je in de paal hangt, wat je ziet, wat je voelt, wat je doet … en zo ga je de oefening uitvoeren (in je hoofd). Het vraagt enige oefening, maar heeft mij altijd veel geholpen. Het kan ook rust bieden wanneer de stress je te veel wordt.

Wat ik ook doe in mijn training is de act eerst even doorlopen zonder muziek. Dan loop ik letterlijk van de ene naar de andere paal en overloop ik wat ik moet doen. Hetzelfde doe ik ook eens met muziek en dan pas doe ik hem echt. Of ik kies ervoor om enkel te focussen op de overgangen en de rest doe ik in mijn hoofd.

Allemaal trucjes om verder te trainen zonder fysiek over je grens te gaan.

Afwerking

Ik moet jullie niet meer vertellen dat afwerking een heel belangrijk deel is van je act. Afwerking komt door veel te oefenen en steeds weer te herhalen, als je niet meer moet nadenken over de oefening. Ook afwerking kun je drillen! Let ook in je opwarming op gepunte voeten, afgewerkte lijnen, volledig gestrekte knieën,… zo maak je er een gewoonte van.

Naast een gewoonte maken van afwerken kan je ook telkens een voetdrill in je opwarming steken. Denk aan de oefening met de platte rekker rond de bal van je voet. Of spelen met je voeten flexen, half punten, volledig punten. Deze voetdrills kan je trouwens ook doen terwijl je televisie kijkt, leest, in de zon ligt, ...

Opwarming

Ondertussen zou je moeten doorhebben dat een opwarming functioneel is, maar voor de zekerheid herhaal ik het nog eens: de opwarming dient ervoor om je lichaam klaar te stomen om in de paal te vliegen! ;-)
In de laatste maand voor de show hoef je jezelf niet meer af te matten in de opwarming, maar zorg je dat je functioneel en productief opwarmt, zodat je lichaam klaar is voor de tricks die je gaat doen. Maak je opwarming zwaar genoeg dat je warm bent, maar licht genoeg dat je alle kracht en energie in je act kan steken.

Probeer van je opwarming een vast ritueel te maken. Wissel enkele oefeningen af om het leuk te houden, maar zorg ook voor structuur door bepaalde oefeningen te herhalen. Zoek waar jouw lichaam nood aan heeft en hou uiteraard ook rekening met de tricks die je gaat doen. Doe dat dan ook de dag van het optreden. Als je een vaste structuur hebt, is dat weer iets waar je niet over hoeft na te denken de dag zelf en iets dat rust geeft.

Grip

Grip is persoonlijk. Zorg dat je goed weet wat er voor jou werkt! Test tijdens je trainingen wat je nodig hebt. Doe de dag van het optreden exact hetzelfde als tijdens een training. Als je weet wat er voor jou werkt, is dat opnieuw een stressfactor die je kan uitschakelen.

Gebruik je nooit gripproducten? Prima. Al raad ik voor een optreden aan dit wel te doen. Er zijn verschillende variabelen (lichten, publiek, stresszweet) die je grip nog eens extra beïnvloeden tijdens een optreden. Je kan die maar beter uitschakelen. Test dit enkele weken op voorhand reeds uit in je trainingen zodat je weet wat er wel en niet werkt voor jou! Wat je ook doet, zorg dat je het op voorhand hebt getest en doe vooral waar je je goed bij voelt.

Zelf gebruik ik in gewone training weinig tot geen gripproducten. Om een volledige choreo te dansen gebruik ik wel grip, daar heb ik een volledig ritueel voor, in de blog “get a grip” en “help, ik heb geen grip meer” lees je mijn persoonlijke rituelen en nog meer tips.

Glij je tijdens een training? Doe toch verder! Hou het uiteraard veilig, maar probeer het verder af te werken en niets te laten merken. Als je je oefening kunt ook als je een beetje glijdt, dan weet je dat je hier geen stress over hoeft te hebben. Nog een stressfactor dus die je kan uitschakelen.

Vermijd om je handen tussendoor aan je kont af te vegen! Dat valt heel hard op en breekt de act. Als je weet welke grip werkt voor jou en hoe, dan kan je 4 minuten uit dansen zonder je handen te moeten droog wrijven. Echt waar! Ook grip is iets dat je traint door herhaling. Stress doet je extra zweten, dat is een feit, maar je kan je hierop voorbereiden.

DOE GEEN BODYLOTION AAN DE DAG VAN JE OPTREDEN!!
Denk er ook aan dat je misschien met meerdere mensen dezelfde paal gebruikt, je wil de paal dus niet glad maken voor de ander.
Let op, onthaar je je benen? Zorg dan dat je dit enkele dagen voor de show doet en niet de dag zelf, dit maakt je benen vaak gladder.

Er zijn veel factoren die je grip beïnvloeden, meer tips over de perfecte grip in de blog “get a grip” en tips voor het perfect plakkend velletje in “help, ik heb geen grip meer”.

Wil je een bepaald product uittesten, geef dan even een seintje. We hebben er een heleboel liggen in de studio.

Podium presence

Daar sta je dan, op dat grote, mooie podium. Laat je kop niet gek maken door het aantal stoelen/ hoofden! ;-)
Onthou vooral dat je hier de voorbije maanden keihard voor hebt gewerkt en dat je er klaar voor bent. Je kan je act, je bent klaar om het publiek omver te blazen en dat ga je doen ook!

Enkele zaken die voor het publiek echt het verschil maken:

  • Eerst en vooral: plezier! Amuseer je en geniet met volle teugen!
  • Maak contact met je publiek, je hoeft ze niet in de ogen te kijken. Kies op voorhand een punt ergens in de zaal waar je je blik op kan richten (niet te laag), bvb de techniek. In Scala zit de techniek helemaal bovenaan in de tribune, richt je blik net eronder.
  • Maak je bewegingen groot! Het mag gerust voelen alsof je aan het overdrijven ben, op een podium zijn bewegingen zelden te groot. Ook de mensen helemaal achteraan de tribune moeten zien wat je doet.
  • Gaat er iets mis tijdens je act? DOE GEWOON VERDER, NIEMAND IN HET PUBLIEK WEET WAT ER GAAT GEBEUREN. Enkel jij weet dat je een foutje maakte, dus doe gewoon verder en niemand zal iets doorhebben! po-po-po-POKERFACE :)

Rust

Naast je trainingen plannen is het ook belangrijk rustdagen te plannen!
Het belang van rustdagen om overtraining en blessures ten gevolge van overbelasting te vermijden wordt zwaar onderschat. Een rustdag kan vanalles zijn, zolang je maar geen fysieke inspanningen levert. Een bad, een massage en andere verwennerijen. :)

Showtime

JE KAN HET!
Je hebt je maanden voorbereid op het optreden, je bent er klaar voor! Laat niets of niemand je iets anders wijs maken!

Opnieuw komt het erop aan te weten wat voor jou werkt. Wat helpt jou ontspannen? Muziek, rust, uitlaatklep,... Zorg dat je weet waar je nood aan hebt, zorg dat je als groep weet wat de ander nodig heeft zodat je elkaar hier niet per ongeluk in tegenwerkt!
Iedereen reageert anders op stress, geef elkaar de ruimte. Ban negatieve gedachten, herinner jezelf (en elkaar) eraan dat je er klaar voor bent, want dat ben je ook. En blijf vooral ademenen.

Snuif tijdens de generale repetitie de sfeer op. Neem het podium, de zaal, … goed in je op. Zorg dat je je goed kan oriënteren tijdens je act. Test de zaken die je wil testen, maar maak je niet onnodig moe.

Maak voor jezelf een structuur van de dag. Wat moet er wanneer klaar zijn? Zo hoef je je niet op te jagen of na te denken wat je wanneer moet doen de dag zelf.
Maak je lichaam al eens los. Zorg dat je voldoende gegeten en gedronken hebt (maar niet te veel ;)). Doe dan je outfit en make-up. Luister nog eens naar je muziek. Doe nog een mentale training. Doe je gripproducten aan. Warm je helemaal op. Check je grip nog eens.

ADEM. KNALLEN. KLAAR.

Word nu een paal- of hangbeest

Bekijk ons aanbod en kies het abonnement dat bij jou past.

Schrijf nu in