Een eigen paal thuis

Aangezien ik heel vaak de vraag krijg “ik wil een paal kopen, welke moet ik kiezen?”, geef ik je hier een overzicht van mijn persoonlijke mening over en ervaring met danspalen.

Hoe kies je een paal?

De keuze van een paal hangt af van de volgende factoren:
  • Welk plafond en welke vloer heb je?
  • Ben je van plan om nog te verhuizen?
  • Wil je dat je paal kan spinnen of is enkel statisch voldoende?
  • Welk materiaal wil je?
  • Welke diameter wil je?

Welk plafond en welke vloer heb je?

Controleer eerst en vooral je vloer en plafond. Het is redelijk cruciaal dat die stevig zijn - een vals plafond is geen optie voor een vaste paal. De hoogte is ook niet onbelangrijk, elke producent heeft een minimumhoogte (maar ook een maximum). De meeste palen stutten gewoon tussen vloer en plafond, vastboren is niet noodzakelijk voor thuisgebruik (als je onder de 3 m blijft). Lees de gebruiksaanwijzingen en doe wat ze zeggen! Er zijn al voldoende bloopervideo’s op Youtube…
Heb je een hellend plafond? Er zijn speciale tussenstukken dat je kan bevestigen aan je plafond.
Heb je een vals of te hoog plafond? Er zijn ook losse paalpodia. Mijn voorkeur gaat naar een vaste paal maar ik hou wel van de mogelijkheden die je creëert met een podia (denk ik maar aan onze rooftop, surf & pole, de verschillende fotoshoots enzovoort).

Ben je van plan om nog te verhuizen?

Indien ja, dan kies je misschien beter voor een paal uit verschillende stukken, dan kun je later nog verlengstukken kopen indien nodig. Indien nee, dan kun je opteren voor een paal uit één stuk.

Wil je dat je paal kan spinnen of is enkel statisch voldoende?

In de lessen trainen we zowel statisch als spinning. Bij spinning draait de paal rond zijn eigen as. Een paal die beide kan is iets duurder. De liefde voor spinning wordt groter met meer oefenen. De keuze is aan jou. :)

Welk materiaal wil je?

Er zijn verschillende soorten afwerking:

  • brass
  • rvs
  • chrome
  • poedercoating
  • siliconen jasje (nieuw)

De afwerking bepaalt de grip, maar grip is daarnaast afhankelijk van nog verschillende factoren.

Brass: koperen palen, zijn vooral geschikt voor warmere klimaten. Of mensen met een hoge zweetproductie. Deze palen worden gebruikt op de wedstrijden van IPSF. Brass heeft een andere grip en persoonlijk ben ik geen fan van deze afwerking. Brass is ideaal voor mensen met zweetpollekes! Droge handen en droog vel (zoals ikzelf heb) zijn geen goede combinatie met brass, maar het kan wel. Om te blijven plakken aan brass weet ik bvb. dat ik heel warm moet zijn - leve mijn zweetbroek en fake zweet (of leve hittegolven).

RVS (roestvrij staal) of stainless steel: voor sommige mensen zit er verschil tussen RVS en chrome naar grip, anderen merken er niets van. RVS is minder gevoelig aan slijtage én geeft zelden allergische reacties.

Chrome: is RVS die behandeld werd. Qua uitzicht zien RVS en chrome er hetzelfde uit. Van grip kan het verschillen, maar dit is zoals gezegd hierboven persoonlijk. Chrome verslijt echter sneller - perfect voor thuisgebruik, maar delicaat voor intensief gebruik in de studio.

Poedercoating: is een afwerking met verf. Dit biedt veel grip maar ook lekkere brandwonden. Meer grip, maar je wil hier echt niet op droppen of veel spins aan doen!

Siliconen jasje: ideaal om buiten te paaldansen ;-) Geïnspireerd op de chinese mast uit de circuswereld. Door de siliconen laag blijf je plakken met kleren aan! Opnieuw geen drops of spins, tenzij je graag je vel kwijt speelt.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar rvs of chrome.

Het is goed om te leren omgaan met verschillende coatings, maar een favoriet hebben is uiteraard toegestaan. Denk eraan dat dit heel persoonlijk is en afhankelijk van je huid, zweetproductie, temperaturen enzovoort.

Welke diameter wil je?

45 mm is de gebruikelijke standaard, dit is ook de diameter op wedstrijden. Minder dan 43 mm zou ik persoonlijk niet kiezen. Dat vind ik het perfecte formaat om nog voldoende handgrip te hebben en ook goed te kunnen klemmen met je lichaam. Hoe “smaller” de paal, hoe makkelijker de handgrip, maar hoe “dikker” de paal, hoe beter je kan klemmen met andere lichaamsdelen. Het is handig om dezelfde grip en dikte te kiezen als de palen in de studio waar je traint omdat je die gewoon bent. Maar aan de andere kant, is het ook een goede training om op verschillende soorten palen te dansen, daar wordt je alleen maar sterker van. ;-)

Ik raad aan te kiezen voor de standaard diameter van 45 mm, tenzij je echt kleine handen hebt. Kies dan voor 43 mm (let op, niet alle fabrikanten hebben deze maat).

Enkele merken

Er zijn veel merken - de danspaalmarkt is een groeiende markt. Zorg dat je koopt bij een officiële dealer. Heel af en toe komen er goedkope palen te koop via doe-het-zelfzaken, die zou ik vermijden.
Ik som hieronder enkele fabrikanten op:

  • danspalen.com
    Een paal op maat uit één stuk, je kiest alles zelf. Goede kwaliteit, goede service …
  • danspalen.nl
    Danspalen op maat, maar ook leverancier van X-pole en Lupit Pole. Ik heb geen ervaring met hun zelfgemaakte palen, ik bestelde wel een hoepel. Qua klantvriendelijkheid scoren ze zeer hoog. En uit goede bron (dank je Cindy Cooijmans), weet ik dat de kwaliteit ook in orde is.
    Samen met danspalen.com mijn nummer 1.
  • X-pole
    Mijn nummer 2 voor een paal thuis. X-pole zijn palen uit verschillende stukken. Xpole sport is een static paal, Xpole Xpert kan static en spinning. Goede palen, maar je moet opletten dat je de stukken goed in elkaar steekt. Als bvb. de X-joints (tussenstuk om twee stukken paal aan elkaar te bevestigen) niet juist of vast genoeg bevestigd zijn, kunnen ze gaan draaien en zo kan je de paal beschadigen! Koop ze via bovenstaande website (in Nederland) of rechtstreeks bij X-pole UK (let op: met de Brexit betaal je tegenwoordig importkosten bovenop je verzendkosten). Let op voor namaak en koop geen tweedehands zonder de paal eerst te zien!
    X-pole heeft ook paalpodia. Ik heb zelf een X-stage waar ik heel tevreden over ben. Ze hebben alle soorten afwerking. Als je een brass paal wil, dan raad ik die van SUN pole aan. De brass palen van X-pole hebben veel speling, vooral als je hoger gaat dan 3 meter.
  • Lupit pole
    Geen persoonlijke ervaring, maar wel goede reacties uit betrouwbare bronnen.
  • Platinum Stages
    Heb ik zelf geen goede ervaring mee, maar die ervaring dateert ondertussen van 2014. Hun thuisbasis ligt in Amerika, het is handiger als je paal van niet te ver moet komen.
  • Sun Pole
    Goede palen. Zelf heb ik nog geen palen aangekocht, maar ik leerde hen kennen op het WK in oktober 2019. Dit zijn de palen die bij IPSF-wedstrijden gebruikt worden. Heel behulpzaam en professioneel team. Hun thuisbasis is Polen. Ze hebben ook verschillende coatings. Hun brass palen vind ik steviger dan andere brass palen en qua grip ook best oké om brass te zijn (Let op, dit is heel persoonlijk! Ik ben geen fan van brass, zie hierboven).

De palen van noXcuse

De palen in de studio in zaal XXX (de “oude” zaal) zijn RVS-palen van danspalen.com, ze zijn 4 meter hoog en met een diameter van 43 mm.
Deze palen worden op maat gemaakt en stutten tussen vloer en plafond. Ik heb ze in de studio boven- en onderaan vast geboord (lees: ik hield de ladder vast).
Ik ben persoonlijk heel tevreden van danspalen.com. Ze zijn snel, vriendelijk en correct. Ze leveren kwaliteit en hebben een geweldige klantenservice.

De palen in zaal X (de nieuwe zaal), zijn studiopalen van X-pole. De 4 zilverkleurige zijn chrome palen, de 2 gouden palen zijn brass. Allemaal 4 meter hoog en met een diameter van 45 mm. Ik ben best tevreden over hun nieuwe systeem om de paal van spinning naar static te plaatsen (bij de chrome palen, de brass palen hebben nog het oude systeem), gaat lekker snel.

Ik koos om twee brass palen te plaatsen omdat dit de coating is die ze gebruiken op de IPSF wedstrijden. In wedstrijdtraining is het belangrijk om de omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen.

Hopelijk heb ik hiermee wat duidelijkheid geschept in palenland. Heb je toch nog vragen, aarzel dan niet om mij te contacteren!

Tot slot: train veilig!
Heb je de paal van je dromen gevonden, hem thuis geïnstalleerd en ben je klaar om erin te vliegen? Zorg zeker voor een goede opwarming en oefen enkel tricks die je onder controle hebt als je alleen bent. Wil je toch iets nieuws proberen, zorg dan voor een betrouwbare spotter! En nee, een mat telt niet als betrouwbare spotter :)

Word nu een paal- of hangbeest

Bekijk ons aanbod en kies het abonnement dat bij jou past.

Schrijf nu in